Šalát z pečenej koreňovej zeleniny s feta-jogurtovou zálievkou a kešu orieškami
Ideálne jedlo, v ktorom pečená koreňová zelenina vytvára harmóniu sýtych a zemitých sladkých tónov. Krémová feta zálievka na jogurtovom základe dodáva sviežu ľahkosť, ktorá jemne zvýrazňuje charakter celého pokrmu.
55 min
Pečená zelenina:
2
3
1 balenie
1
2 lyžica
1.5 lyžička
0.5 lyžička
1 balenie
1 balenie
Zálievka:
1 balenie
1
1
1 lyžica
0.5 limetky
1 balenie
Kučeravý kel:
1 balenie
1 lyžica
0.5 lyžička
Ďalšie ingrediencie:
1 balenie
0.5 limetky
Tips
Rozdrvte časť balkánskeho syra na pečenú zeleninu vo chvíli, keď pridávate kučeravý kel na plech, a všetko spolu zapečte.
1
Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
2
Umyte a ošúpte mrkvu, petržlen (alebo pastinák) a červenú repu. Nakrájajte ich na plátky a rovnomerne rozložte na plech. Ošúpte cibuľu, nakrájajte ju na väčšie kúsky a pridajte k ostatnej zelenine.
3
Pokvapkajte zeleninu olejom a dochuťte ju soľou, korením, rozmarínom a medom. Dôkladne premiešajte, vložte plech do rúry a pečte približne 35 minút.
4
Pripravte zálievku: do misky dajte jogurt, pridajte soľ, korenie, cukor, olivový olej a šťavu z limetky. Rozdrvte syr feta a zmes dobre premiešajte alebo rozmixujte dohladka.
5
Umyte kučeravý kel (kadeřávek) a odstráňte tvrdé stonky. Listy nakrájajte na tenké pásiky a vložte do misky. Pokvapkajte lyžicou oleja, osoľte a jemne premiešajte.
6
Vyberte plech z rúry po 35 minútach pečenia. Pridajte kel k pečenej zelenine, vráťte plech do rúry a pečte ďalších 5–8 minút.
7
Opražte kešu oriešky nasucho na panvici na strednom plameni 3–5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu a príjemnú vôňu.
8
Naservírujte pečenú zeleninu na taniere, polejte zálievkou a podľa chuti ešte pokvapkajte limetkovou šťavou. Prajeme dobrú chuť.